Lean Projectmanagement A-Gebied Schiphol?

Geplaatst op

Donderdag 18 juni hebben Iris Vogt en Jerry van LMG samen met Theo van Heijningen en Roland Wegberg van het LSS team Schiphol, voor de leden van het Projectteam A-Gebied Schiphol (de ontwikkeling van een nieuwe terminal) een ‘Lean blikopener’ workshop geleid.

Doelstelling was om het zeer ervaren PM team A-Gebied te inspireren middels het Lean gedachtegoed en eens anders te laten kijken naar de ontwikkeling van het A-Gebied.  Daarnaast stimuleert Lean de huidige manier van werken van het eigen projectteam onder de loep te nemen. Waar zitten de verbeterkansen?

We hebben er voor gekozen middels visualisering een aantal denkrichtingen aan te geven en het team vooral ook te stimuleren de verbeterkansen zelf te herkennen en te benoemen.

Gezien de snelle ontwikkelingen op vele gebieden, is één van de uitdagingen een vloeiend proces te organiseren zonder verliezen en vertragingen (lees verspillingen).KC werken

Kort cyclisch werken kan daaraan bijdragen.

Het is eenvoudiger om in de diverse sporen van aaneengeschakelde activiteiten (multiple value streams) elkaar een estafette stokje door te geven dan een betonblok. Met andere woorden, kort cyclisch werken met een regelmatige frequentie van korte communicatiemomenten, zal bijdragen tot het gewenste resultaat op welke termijn dan ook.

De voordelen hiervan zijn onder anderen:

  • Het team is veel wendbaarder en men kan eenvoudiger en optimaal anticiperen op veranderingen.
  • Teamleden brengen geen zware boodschappen over dus het gevaar dat de boodschap niet goed is of wordt vervormd, is minimaal.
  • Kleine besluiten zijn makkelijker te nemen zijn, dus het proces loopt minder vertraging op.
  • Teamleden zijn goed geïnformeerd door korte en regelmatige standup-meetings in plaats van tijdverslindende vergaderingen.

Het resultaat van de workshop is de benoeming van een aantal concrete verbeter mogelijkheden waarover ter plekke afspraken zijn gemaakt hoe deze op te pakken (wie doet wat).

Voor meer informatie over Lean Projectmanagement neem contact op met Jerry Heystee, 06-53374879. J.heystee@lmgroup.nl