Leiderschap en Lean: een inspirerend bezoek bij Scania

Geplaatst op

Scania

Leiderschap en lean staan centraal in een succesvolle organisatie. Leiderschap en lean…., dan roepen veel mensen: de Scania vrachtwagen assemblagelijn in Zwolle!

Op 30 oktober heeft de Lean Management Group een tour d’excellence bij de Scania fabriek in Zwolle georganiseerd voor een aantal relaties op directie- en bestuursniveau.

De hele ochtend is er in de (lean)managementkeuken gekeken om zoveel mogelijk antwoord te krijgen op de volgende vragen:
Hoe inspireer jij als leidinggevende jouw team?
Hoe doen ze dit bij Scania?

Het was een unieke kans aan om concreet op de werkvloer (de ‘Gemba’) van een organisatie te kijken die bekend staat om hun succesvolle toepassing van de lean filosofie en wat dat betekent voor het management en de medewerkers.
Waarom uniek? Omdat de Scania fabriek in Zwolle wereldwijd bekend staat om de cultuur en managementstijl die zij hebben ontwikkeld, optimaal ondersteunend aan het klantproces. Opvallend was dat zowel hoger als lager management een gedeelte van hun tijd op de werkvloer te vinden zijn voor voeling met de werkelijkheid, het oplossen van problemen en meedenken over verbeteringen. Een ander opvallend kenmerk was het aantal probleempjes en verspillingen die nog steeds dagelijks door iedere medewerker worden gemeld en de systematiek waarmee deze voortvarend worden opgepakt. Met andere woorden een excellente organisatie die blijft zoeken naar verbeteringen..

Al met al een inspirerende ochtend in een dynamische Lean omgeving!

Hieronder toegevoegd een selectie van sheets uit de presentatie van Scania en 3 links naar grote documenten vol informatie, variërend van algemene lean theorie, het specifieke Scania productie systeem en leiderschap.

Scania Production System_Summary

Scania Productie Systeem

Scania Lean Leadership

Scania Lean Management

Wilt u meer weten over wat er komt kijken bij Lean en Leiderschap, neem dan contact op met de Lean Management Group: 076-5640582 of mail naar info@lmgroup.nl